A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ADA P1 Meter szenzorok hozzáadása az Energia panelhez Home Assistantban
Előfordulhat, hogy az ADA P1 Meter által mért energiafogyasztás és visszatáplálás nem jelenik meg az Energia panelen. Ennek oka, hogy a Home Assistant (HA) nem automatikusan ismeri fel ezeket az érzékelőket statisztikai szenzorként, hanem nekünk kell megmondani neki, mely adatokat kell hosszú távon rögzítenie.

Miért nem jelenik meg az ADA P1 Meter az Energia panelen?
Az Energia panel csak azokat a szenzorokat engedi kiválasztani, amelyek:
✅ Göngyölített energiaértékeket mutatnak (nem pillanatnyi teljesítményt)
✅ KWh vagy Wh mértékegységet használnak
✅ Megfelelő osztályokkal rendelkeznek:

device_class: energy → az érzékelő energiamérőként azonosítása
state_class: total_increasing → folyamatosan növekvő érték

Az ADA P1 Meter által létrehozott alapértelmezett szenzorok nem mindig rendelkeznek ezekkel az attribútumokkal, ezért szükség van egy Template Sensor létrehozására.

A megoldás: Template Sensor hozzáadása
A következő beállítás hozzáadása a configuration.yaml fájlhoz megoldja a problémát:

1️⃣ Nyisd meg a configuration.yaml fájlt a File Editor vagy más szerkesztő segítségével.
2️⃣ Másold be az alábbi kódot a fájl végére:
Kód:
template:
  - sensor:
      - name: "Összes Importált Energia (ADA P1 Meter)"
        unique_id: total_imported_energy_ha
        state: "{{ states('sensor.ada12_active_import_energy_total') | float }}"
        unit_of_measurement: "kWh"
        device_class: energy
        state_class: total_increasing

- name: "Összes Exportált Energia (ADA P1 Meter)"
        unique_id: total_exported_energy_ha
        state: "{{ states('sensor.ada12_active_export_energy_total') | float }}"
        unit_of_measurement: "kWh"
        device_class: energy
        state_class: total_increasing

Mit csinál ez a kód?

Létrehoz két új virtuális szenzort (sensor.total_imported_energy_ha és sensor.total_exported_energy_ha), amelyek az ADA P1 Meter meglévő adatforrásaira épülnek.
Hozzáadja a szükséges attribútumokat (device_class, state_class, unit_of_measurement), hogy a Home Assistant felismerje őket az Energia panelen.

3️⃣ Mentés és újraindítás
- Mentés után indítsd újra a Home Assistantot: Beállítások → Rendszer → Újraindítás

4️⃣ Az Energia panel beállítása
Miután a Home Assistant újraindult:

Menj az Energia menüpontra.
Kattints a Beállítások gombra.

A hálózati vételezett és visszatáplált energia hozzáadásánál válaszd ki az új szenzorokat:
- Összes Importált Energia (ADA P1 Meter) → sensor.total_imported_energy_ha
- Összes Exportált Energia (ADA P1 Meter) → sensor.total_exported_energy_ha
Mentsd a beállításokat.

5️⃣ Miért még mindig 0 az érték?
Ne aggódj, ha az Energia panelen kezdetben minden 0-t mutat!
- Az Energia panel csak a beállítás után kezd el adatokat rögzíteni – nem tud visszamenőleg statisztikát készíteni.
- 1-2 órába is beletelhet, mire az első értékek megjelennek.
- Ha pár óra múlva is 0 marad, ellenőrizd az eredeti szenzorokat a Fejlesztői eszközök → Állapotok menüben.

Összegzés
✔ Probléma: Az ADA P1 Meter érzékelői nem jelennek meg az Energia panelen.
✔ Ok: Az érzékelők nem rendelkeznek a megfelelő Home Assistant statisztikai osztályokkal.
✔ Megoldás: Template Sensor létrehozása a configuration.yaml fájlban.
✔ Fontos: Az Energia panel csak a beállítás után kezd el adatokat rögzíteni, így kis türelemre van szükség!

Remélem, hogy ez segít! Ha kérdésed van, írj bátran. ??
Válaszol
Sziasztok!

Kedves Tamás, e-mailben már kérdezgettem, de hátha itt hasznosabb másoknak is.

Pár észrevétel:

- Az ADA P1 wifije jóval gyengébb, mint a konkurenciájé - ezt hosszabb távon érdemes lehet kezelni, ha tudjátok (az autó méterekkel odébb áll, és simán veszi azt a wifit, amit ez a mérő nem - tesztként pár méterrel odébb téve az AP-t most jó, de erre kell majd egy megoldást találnom)
- EON területen, Sanxing 3 fázisú órával a konkurenciával ellentétben tényleg látja a 3 fázist, szépen (konkrétan ezért rendeltem a terméket, és itt be is váltja a hozzáfűzött reményeket.
- én hiányolom, hogy semennyi rögzített adatot sem ment maga az eszköz - kényelmes lenne, ha egy rövid hálózati hiba esetén lenne egy akár 1-2 órás puffer, amit utána feltölt - de ez inkább fejlesztési ötlet.
- Szerintem praktikus lenne egy részletesebb leírást a HA integrációról. Már eljutottam oda, hogy az importot és az exportot behúzza, de a rendes dashboardot, amit itt a képen mutattok, nem tudom előhúzni. Fent van a HACS, fent van az ADA P1 mérő mint integráció. Tény, hogy most kezdtem a HA használatot, de nekem pont az lenne a lényeg, hogy a fázisonkénti fogyasztásról legyen visszamenőleges adatom.

Köszi előre is, és tök jó a fejlesztés Smile
Válaszol
Szia!

1. Az "Áttekintés" oldalon a jobb szélen fenti sarokban van egy ceruza ikon ezzel szerkesztheted a dashboard-ot (ha nem jelenik meg ugyanott kattints a 3 pont ikonra és vedd át az irányítást a dashboard felett):
2. Ha rákontingentál a ceruza ikonra a fenti kék sáv szürkére vált, a lap jobb alsó sarkában megjelenik egy "+ Kártya hozzáadása" ikon. Kattints rá.
3. Válassz egy kártyát pl: Érzékelő
4. Megjelenik a Kártya konfiguráció ahol már az "Entitások" fül alatt megtalálsz minden értéket...

Itt gyakorlatilag Neked kell manuálisan kiválasztani a megjelenített értékeket és hozzáadnod a dashboard-hoz. Csatoltam képeket is.
Hamarosan folytatjuk a helyi serverrel és az azzal kapcsolatos információkkal is Smile

Csatolt fájl(ok) Előnézet(ek)

Válaszol
Photo 
Sziasztok

A HA-ban nem tudom , hogy fix-e az energia részben a szenzorok neve, de nálam sensor.sszes_exportlt_energi_ada_p1_meter, sensor.sszes_importlt_energi_ada_p1_meter.
De ezekkel elvileg működik, most várom, hogy elkezdje betölteni az adatokat.

(2025-03-07, 08:37 AM)Kornel Írta: Sziasztok!

Kedves Tamás, e-mailben már kérdezgettem, de hátha itt hasznosabb másoknak is.

Pár észrevétel:

- Az ADA P1 wifije jóval gyengébb, mint a konkurenciájé - ezt hosszabb távon érdemes lehet kezelni, ha tudjátok (az autó méterekkel odébb áll, és simán veszi azt a wifit, amit ez a mérő nem - tesztként pár méterrel odébb téve az AP-t most jó, de erre kell majd egy megoldást találnom)
- EON területen, Sanxing 3 fázisú órával a konkurenciával ellentétben tényleg látja a 3 fázist, szépen (konkrétan ezért rendeltem a terméket, és itt be is váltja a hozzáfűzött reményeket.
- én hiányolom, hogy semennyi rögzített adatot sem ment maga az eszköz - kényelmes lenne, ha egy rövid hálózati hiba esetén lenne egy akár 1-2 órás puffer, amit utána feltölt - de ez inkább fejlesztési ötlet.
- Szerintem praktikus lenne egy részletesebb leírást a HA integrációról. Már eljutottam oda, hogy az importot és az exportot behúzza, de a rendes dashboardot, amit itt a képen mutattok, nem tudom előhúzni. Fent van a HACS, fent van az ADA P1 mérő mint integráció. Tény, hogy most kezdtem a HA használatot, de nekem pont az lenne a lényeg, hogy a fázisonkénti fogyasztásról legyen visszamenőleges adatom.

Köszi előre is, és tök jó a fejlesztés Smile

Szia!

A Dashboard-ban is tudod használni.
az entitások között keress olyanokat aminek a neve úgy kezdődik, hogy sensor.ada12.... és zekt be tudod tenni akár statisztikába is.

Válaszol
Sziasztok!

Köszi, az értékek így megjelentek - de grafikon csak akkor jön elő, ha rákattintok egy konkrét értékre, és akkor kiadja a grafikont. Hiába akarom by entity hozzáadni, akkor is csak az értéket mutatja, nem a grafikont. Mit szúrok el?
Válaszol
(2025-03-07, 01:11 PM)Kornel Írta: Sziasztok!

Köszi, az értékek így megjelentek - de grafikon csak akkor jön elő, ha rákattintok egy konkrét értékre, és akkor kiadja a grafikont. Hiába akarom by entity hozzáadni, akkor is csak az értéket mutatja, nem a grafikont. Mit szúrok el?

Szia! Próbáld ki az "Előzmény grafikon" kártyát. Csatoltam.

Válaszol
(2025-03-07, 07:03 PM)Veres Tamás Írta:

Nekem az alábbiakat adja rá, akár history-ra keresek, akár előzmény-re. Bocs, nem vagyok egyszerű...

Válaszol
(2025-03-07, 07:55 PM)Kornel Írta:

Nekem az alábbiakat adja rá, akár history-ra keresek, akár előzmény-re. Bocs, nem vagyok egyszerű...

ez az
Válaszol
(2025-03-07, 09:08 PM)Veres Tamás Írta:
(2025-03-07, 07:55 PM)Kornel Írta:

ez az

de ez a napfelkelte és naplemente Big Grin
Válaszol

Fórumra ugrás:

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég