A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Méréshiba?
(2025-04-22, 07:17 AM)greenhess Írta:
(2025-04-20, 01:53 PM)Kornel Írta: Sziasztok!

Jól gondolom, hogy az a firmware frissítés, amiről e-mail is jött, az ennek a kapcsán érkezett? Azóta sokkal pontosabb, így az egyértelműen jól sikerült.

Viszont, azóta jött még pár verzió, van valahol changelog?

Illetve szintén egy jó kérdés, hogy azt nézem, hogy amikor termel a napelem, akkor is fogyasztást ír. Mármint az összenergiánál látszik, hogy termelek, de az egyes fázisoknál pozitív fogyasztási értéket mutat az órától is, illetve a HA-ba is az kerül át. Van erre valami megoldás? mert ez így elég megtévesztő, de lehet, hogy az óra jelzi rosszul.

Szia! Sajnos vannak olyan mérőórák (a zöme sajnos) amik előjelek nélkül mutatják a fázisokon átfolyó áramerősséget. Már agyaltam rajta, hogy hogyan lehetne valahogy megkülönböztetni de ha van ötleted, írd meg.

Szia!

Csak azért fura, mert a szolgáltató mégis tudja, hogy fogyasztok, vagy termelek. Nekem egy ötletem lenne: ha a 3 fázison jelölt "fogyasztás" azonos, vagy közelít a visszatáplált energiához (egy fázisú óránál ez még könnyebb), akkor jó eséllyel az negatív, nem? Szerintem van kb 3 eshetőség: 1, mindhárom fázison visszatermelek. Akkor a házon belüli fogyasztásom nem is számít, mindegyik negatív - és a kalkulált értékeitek nagyjából megegyeznek a visszatáplált értékkel. (nincs érdemi fogyasztás a házban). Második eset, ami még mindig szinte ugyanaz: Mondjuk, 8-9A-rel termelek mind a 3 fázison. Egyiken van egy kb 6-7A-es fogyasztó. Akkor még mindig szépen kijön, mert mondjuk L1=-9A, L2=-8A, L3=+2A. A harmadik eshetőség, hogy bizonyos fázison kiveszek a hálózatból, bizonyos fázisokon visszatermelek. Na, ez a trükkös. Itt szerintem bizonyos esetekben meg tudod mondani (mondjuk L1=-9A, L2=-8A, L3= +2A), mert a visszatermelt energia nagyjából 17A lesz. Ha viszont L1=-9A, L2=-8A, L3= +8A, akkor onnan megmondani, hogy az L2-n fogyasztok, vagy az L3-on, tényleg kihívás - vagy én nem értek hozzá eléggé. Ha két fázison fogyasztok, 1-en termelek, akkor meg hasonló. Jelen esetben a negatív értéknél gondoltam termelésre, pozitív értéknél fogyasztásra. nem tudom, hogy hasznos-e az ötlet, talán gondolatébresztőnek igen - de mindenképpen kell mögöttes számolgatás. Megoldható egyáltalán ilyesmi? Ezen sokat fog segíteni, ha a serveretek is menni fog, és tudtok lekérdezni inverter adatokat is - már csak azért is, mert nekem az inverterem konkrétan írja, hogy melyik fázisra mennyit termel, így abból ezt már szépen lehetne számolni.
Válaszol

Üzenetek ebben a témában
Méréshiba? - szerző Vik - 2025-03-23, 09:33 AM
RE: Méréshiba? - szerző greenhess - 2025-03-25, 11:10 AM
RE: Méréshiba? - szerző Kornel - 2025-04-03, 06:41 PM
RE: Méréshiba? - szerző greenhess - 2025-04-04, 11:33 AM
RE: Méréshiba? - szerző Kornel - 2025-04-04, 01:13 PM
RE: Méréshiba? - szerző Kornel - 2025-04-20, 01:53 PM
RE: Méréshiba? - szerző greenhess - 2025-04-22, 07:17 AM
RE: Méréshiba? - szerző Kornel - 2025-04-22, 07:52 AM
RE: Méréshiba? - szerző greenhess - 2025-04-27, 07:00 AM
RE: Méréshiba? - szerző Kornel - 2025-04-27, 07:46 AM